Caffi on aloittanut oman paahtimotoiminnan samalla kun avasi liikkeen Vantaan elämyskeskus Flamingoon. Ostin toissapäivänä heidän päivän paahtoaan, Colombia Supremoa. Olin ensin ajatellut maistella sitä pressona, mutta erittäin palvelualtis myyjä (joka muuten osoitti myös mainiot baristataitonsa) suositti kokeilemaan papua myös espressoon.

Tänä aamuna uskaltauduin sitten koittamaan. Olin juonut pari päivää pressoa, joten myllyn ruuvaaminen kohdilleen oli tällä kertaa aika iso operaatio. Lopulta päästiin kuitenkin asiaan. Rouvalle saatiin pehmeä tuplacappuccino ja lopuksi keittimen toivuttua höyrytyslämpötiloista kyhäsin itselleni tuplan.

Jauhatus ei ollut ihan kohdallaan vieläkään, ainakaan huomioiden että normaalisti juon espressoni ristrettona eli vähän tavallista tiiviimpänä. Nyt 25 sekunnissa kuppiin hulahti vähän reilunpuoleinen normaali tupla.

Tästä huolimatta kupissa odottanut makusinfonia ohitti useimmat "ihan ok" -kunnossa olevista pavuista juomani ristretot. Hapokuus, täyteläisyys ja aivan uskomaton määrä erilaisia vivahteita saivat keskivaiheilla seurakseen aimo häivähdyksen tummaa suklaata. Siis sellaisen häivähdyksen, joka teki tarpeettomaksi aikomani suklaanapin syömisen.

Ehkä nyt ymmärrän jotain siitä, mitä Mark Prince tarkoitti kutsuessaan ristrettoa apuvälineeksi, "kainalokepiksi". Tiristämällä ja tiukentamalla saa kahvista kyllä enemmän irti, mutta parhaimmillaan hyvä tupla (minun tapauksessani kolkuteltiin lungon rajoja) pesee useimmat ristretot siinä, mitä kuppiin oikeastaan uuttuu.

Sinänsä olen - kunnes toisin todistetaan - edelleen sitä mieltä, että jos sama barista tekee samoista kahvinpavuista samoissa olosuhteissa normituplan ja tuplaristreton, niin minulle se ristretto kiitos.

Tällä kertaa tosin kyse ei tainnut olla huippuunhiotusta baristatekniikasta, vaan siitä että pavulla vain yksinkertaisesti oli melkoisesti annettavaa.

Tarinan kipeä opetus on se, että kaikesta alkusäätämisestä jäi kahvia myllynkurkkuun ehkä hätäisesti yhden tuplan verran, kun pihiyksissäni olin ostanut vain 125 grammaa. Ei siis enää ikinä alle varttikilon kahviostoksia!

Koeponnistamista odottavat ruotsalaiselta Johan&Nyström-paahtimolta Caffille saapuneet tammikuun alussa paahdetut papua-uusi-guinealainen Sigri ja vanha ystävä Sumatra Gayo Mountain. Raportoin niistä myöhemmin, ehkä kuvienkin kanssa jahka pääsen niin pitkälle.