Komediaklubi Twisted Pepperin eteisessä normaalisti toimiva 3rd Floor Espresso olikin vallannut koko klubin, kun paikalla järjestettiin Irlannin baristamestaruuskisat. Matkan aikataulu esti jäämästä seuraamaan monipäiväisiä kilpailuja, mutta olin havaitsevinani ilmapiirin maanläheisemmäksi kuin kotimaan vastaavissa.

Kahvinmaistelussa varsinainen uutinen oli, että pääsin tapaamaan Über Boilerin luonnossa. Kyseessähän on pohjimmiltaan tuhansien eurojen hintainen vedenkeitin, jolla pystyy säätämään ja profiloimaan uuttoveden lämpötilaa tieteellisen tarkasti. Harion kartiotötterön kautta suodatettu Hasbeanin paahtama bolivialainen maistui erittäin pehmoiselta. Kaikenlainen kitkeryys loisti tyystin poissaolollaan, maku oli kirkas ja melko makea sisältäen häivähdyksiä suklaasta ja maltaasta. Baristan tiedustellessa, maistuuko, huomasin vastaavani "liquid balance" - nestemäistä tasapainoa.

Olen muuten toistuvasti huomannut, että erittäin hyvin tehty suodatinkahvi tai presso tuntuu ensin hivenen laihalta. Tämä johtunee sivumakujen poissaolosta ja siitä, että sivumakujen kanssa painiessaan on päätynyt hivenen ylivahvaan kahviin. Pitkät kahvit voivat itse asiassaolla melkein yhtä herkkiä juomia kuin stydimmät teet.

Espresson loistavuutta ei täällä voine pitää varsinaisena yllätyksenä. Kyseessä oli sama papu, shotti oli makea ja suklainen ja jälkimaussa olin aistivinani häivähdyksen rusinaa. Cappuccinossa kahvi sai hyvin toffeemaisia piirteitä.

Kilpailijoiden välillä avoimet suodatinkisat, joita juonsi itse herra Marco. Hariolla piti tehdä ensin kupillinen kahvia, jonka uuttosuhde on tasan 20% ja sitten vapaavalintaisella menetelmällä kuppi, joka vastasi tuomarin mielestä mahdollisimman tarkkaan käytetyn pavun makukuvausta. Sain jälkimmäisestä, chemexillä valutetusta kupista maistiaiset ja siinä oli ehkä hivenen enemmän runkoa ja makeutta kuin aiemmassa, toisen baristan Hariolla valmistamassa kupissa.

Aamukahvin yhteydessä päästiin seuraamaan 3rd Floorin omistajan, viime vuoden voittajan ja WBC-nelosen Colin Harmonin kilpailusuoritusta. Sali oli täpötäysi ja yleisö seurasi suoritusta kuin konserttia. Colinin lavakarisma olikin melkoisen mainio ja esiintyminen sulavaa. Tarjoilun kestäessä tuomarit ja yleisö saivat kuulla Harmonin käyttämän kahvin alkuperästä, mausta ja hankintaketjun reiluudesta tuottajaa kohtaan. Hän osoitti myös teräshermoisuutensa tarjoillessaan mm. ananasmehua ja espressoa sisältäneen signaturejuomansa viimeisen puolen minuutin aikana.

Salamavalo tekee pahaa ihmisen ilmeille. Armoitettu barista näytti huomattavasti virkeämmältä ja ystävällisemmältä tosielämässä. Überboiler, eli 5000 euron vedenkeitin kuvassa alavasemmalla.

The bloom, turvotus, esiuutto. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Varsinaisessa kaadossa noudatettiin "all in" -menetelmää, eli koko vesimäärä päästettiin puolen minuutin purujenturvottelun jälkeen kahvipedin päälle.

Lopputuloksena hyvin puhdas, kirkas ja pehmeä kuppi, rungoltaan ehkä hivenen kevyt. "Sweet, dark chocolate, rich, smooth and amazing", luonnehtii HasBean bolivialaistaan. Allekirjoitan.

 

Saisikohan puolikkaan keittimen puoleen hintaan?

Vuoden 2009 Irlannin vuoden barista, WBC-kisan nelonen Colin Harmon antamassa kilpailusuoritustaan. Voitto tuli tänäkin vuonna Colinille.

Kilpailusuoritusten jälkeen Marco Beverage Systemsin edustaja, jota kutsumme tässä tuttavallisesti herra Marcoksi, johti suodatinkahvikilpailua.

3rd Floor Espresso löytyy osoitteesta 54 Middle Abbey Street, Twister Pepper-komediaklubin eteisestä. www.thirdfloorespresso.com