"Tällä lailla kohta kaikki köyhä kansa
eleleepi koko Euroopassa.
Talot, tarvekalut, ravitseva massa
tehdään robotilla tehtahassa."

Hehkumo: Pari pitsaa

Huomaan valittavani aika paljon ääneen tai ääneti kulttuurin tasapäistymisestä erityisesti liittyen ruokaan ja juomaan. Samaa tavaraa löytyy samoista liikkeistä ja ravintoloista, joilta on kaikilta riisuttu omaleimaisuus ketjuimagon tieltä. Tämä kiteytyy erilaisissa ostosparatiiseissa, joista yksi - Sello Espoon Leppävaarassa - sijaitsee huomattavan lähellä kotiani. Ostamot erottuvat toisistaan lähinnä liikkeiden sijoittelun perusteella, liikkeet, kahvilat ja ravintolat ovat kaikissa pääosin samoja.

Keskelle tätä kolmannen vuosituhannen teollisuuspuuroa avattiin pari viikkoa sitten äärimmäisen pieneen liiketilaan Caffin kahvi-, suklaa- ja teepuoti. Caffi tekee yhteistyötä pienten eurooppalaisten artesaanihenkisten tuottajien kanssa, joista mainittakoon Ruotsin Johan&Nyström. Lisäksi päämyymälässään Vantaan Flamingossa he paahtavat kahvia myös itse. Valikoima on erittäin hyvä, ja erikoisia kahveja löytyy usein erittäin tuoreina. Olen asioinut Flamingon myymälässä melko säännöllisesti ja saanut aina erittäin ystävällistä ja asiantuntevaa palvelua. Siispä odotin innolla Sellon myymälän avautumista kotikonnuille ja sitä, että tuore kahvi ei olisi meiltä enää koskaan loppu. Siitäkin huolimatta, että en oikein käsitä kahvinpapujen säilyttämistä lasipurkeissa valolle alttiina ja jatkuvasti tuuletettavana - niin visuaalisesti hienoa kuin se onkin.

Se, mitä en osannut odottaa, oli tunnekokemus Caffin läsnäolosta kotiostosviidakossani. Ystävällinen, jutustelulla nopeasti entisestään tuttavallistuva ilmapiiri, ammattitaitoinen baristatyöskentely, henkilökunnan selkeä intohimo tuotteisiinsa ja itse tuotteiden korkea laatu olivat kuin tuulahdus jostakin toisesta maailmasta keskellä teollisen tasapäistämisen temppeliä. Yhtäkkiä ostoskolossista tuleekin jotakin kotoisa paikka, kun Caffiin pistäytyessä ilmapiiri on kuin pienessä  vanhanajan omiin tuotteisiin erikoistuneessa korttelikaupassa. On vielä paikkoja, joissa sekä asiakas että henkilökunta ovat yhä persoonia. Jossakin tunnetaan vielä ammattiylpeyttä. Jossakin laadulla on vielä nykyäänkin väliä enemmän kuin hyödyn maksimoinnilla.

Toivon Caffin Sellon myymälälle pitkää ikää.

Colombia Medelin

Tätä kirjoitusta laadittaessa nautin Caffin paahtamaa Colombia Medelliniä espressona. Ohessa pikaiset tunnelmat:

Kahviannos 17-18 g (14,5 s jauhatus Mahlkönig Variolla)
Uuttoaika n. 24 s
Kupissa valmista juomaa 34 g

Kauniin punaruskea crema. Puhdas tuoksu, hieman mantelia. Erittäin makea maku, kirsikkaa ja mantelia. Olenkohan aivan hullu, jos väitän maistavani tässä mansikkaa? Karvaat maut minimaalisia, kitkeryyttä ei oikeastaan lainkaan. Ristreton foorumilla on vähän pidempi raportti. tästä kahvista.

PS. On Sellossa muitakin valopilkkuja, ja varmasti muissakin ostoskeskuksissa.