Huomaan harrastaneeni kahvia viime päivinä hieman tavallista isommalla paneutumisella. Turun kahvipaahtimon autuuanmustikkainen Yirgacheffe-3 Chelba Union on tällä hetkellä varsinainen ponnistuksessa oleva kahvi. Tämänvuotinen vuoden barista Joona Suominen käytti kyseistä sitä kisakahvinaan, ja hänen vinkkiensä perusteella olen nautiskellut siitä yhden pussillisen verran. Harjoituksia on määrä jatkaa, jahka saan papua lisää käsiini seuraavan erän tultua paahdetuksi.  Raportoin Yirgacheffe-kikkailuistani vietettyäni sen kanssa vielä muutaman hetken.

Välikahviksi löytyi kuitenkin Caffin paahtama Colombia Popaya. Eilen nautittiin siitä suodatinkahvit, joidenka laskujeni mukaan olisi pitänyt jäädä laihoiksi/aliuuttuneiksi. Olin onneksi väärässä, ja kupissa odotti erittäin tasapainoinen, makeahko ja pehmeä kahvi.

Pavut on paahdettu vain pari päivää sitten, joten ne eivät vielä ole vakaimmillaan. En kuitenkaan anna sen haitata, vaan nautiskelen supertuoreen kahvin villistä mausta. Tänään itselle, rouvalle ja naapureille kahvia keitellessä olen vakiintunut sellaiseen 18 gramman annostukseen ja 27-28 gramman lopputuotteeseen, uuttoaika on siinä 25 sekunnin hujakoilla. Paksun punaruskean creman alta löytyy kahvia, joka tuntuu minusta hedelmäiseltä, makealta ja mausteiselta. Mitenköhän kuvailisin kahvin nielutuntumaa?  Se ikään kuin "soi" nielussa... Yhdistän tämän tuntuman kahvin makeuteen, toisaalta ehkä myös karvaisiin makuihin. (Mieluummin toki juon kahvini ilman karvoja, yksikkömuoto siis "karvas" eikä "karvainen") Vähän niin kuin söisi oikein tummaa suklaata. Kerta kaikkiaan hieno, tasapainoinen ja vivahteikas kahvi.

Yirgacheffe-pussini loppuessa muuten kippasin myllyyn tätä papua täytteeksi, että sain kokonaisen shotin aikaan. Kahviannoksen koko oli noin 15-16 grammaa, kuppiin valui 28 sekunnissa sellainen 18 grammaa kahvia, eli tiukanpuoleisesta ristretosta oli puhe. Uutto oli melko virheetön, joten molempien kahvien parhaat puolet puristuivat kuppiin äärimmäisen intensiivisinä: Yirgan mustikkaisuus ja Colombian makeus ja ryhdikkyys pelasivat mainiosti yhteen.