Sain haltuuni Porvoon paahtimon persoonallisesti nimettyjä papuja, blendit olivat nimittäin nimeltään Espresso sekä aivan erityisen luova Coffee. Espressoa olin jo aikaisemmin testaillut saaden aikaan makeita, suklaisia ja suutuntumaltaan mukavan paksuja shotteja isonpuoleisilla annoksilla. Niistä lähtökohdista lähdettiin nytkin, välillä erittäin hyvin ja välillä heikommin lopputuloksin. Oikein hyvä espresso, jonka ongelmat olivat varmasti enemmänkin toisessa päässä portafiltteriä. Ei mitään mykistäviä makumaailmoita, mutta parhaimmillaan loistavan pehmeää kahvia.

Entäs se Coffee? Suurin osa pussista kului suodatinkahvina Hario v60:n kautta tiputeltuna, lähinnä töissä. Sekoituksen runko tuleee kuulemma javalaisesta kahvista ja hedelmäiset aromit "etiopialaisesta villikahvista", joka kaiketi ei voi olla muuta kuin Zegeä. Sitä olen Caffin paahtamana nauttinut enemmänkin, potentiaalin tiedän mutta täysosumaa en ole vielä ihan saanut espressona enkä suodatinkahvina. Zege on muita etiopialaisia täyteläisempi, mutta kuitenkin erittäin vivahteikas ja hedelmäinen.

Suodattimella löysin paljon paahtoaromeita, ehkä vähän jäänteitä jostain hedelmäisyydestä ja hieman makeutta. Omaan makuuni se tuntui aivan liian tummaksi paahdetulta. Eilen sitten kurillani tipautin pussinpohjia myllyyn loppuvien espressopapujen jatkoksi. Annostus oli edelleen suuri, jossain 20 gramman hujakoilla, ja vanhoilla säädöillä ulos tuli "siirtymäshotissa" (osa edellisenä ollutta Gran Palomaria) 36 grammaa. Tämä umpimähkäinen vaihdoskahvi maistuikin vallan upealta, makeutta piisasi ja olin maistavinani häivähdyksiä mansikasta. Pohjia riitti vielä kahteen shottiin  - en säätänyt myllyä ja ne valuivat sellaisina 39-grammaisina eli aika tarkkaan perusespresson uuttosuhteella. Makumaailma oli vivahteikas, hedelmäinen, se mansikka maistui nytkin ja kahvi oli makeaa. Ilmeisesti tummaksi paahdettu Zege pääsi nyt oikeuksiinsa. Tuli mieleen että miksi ihmeessä haaskasin niin paljon tätä kahvia suodattimella kun parhaat maut olisikin saanut espressona.

Porvoon paahtimon molemmat kahvisekoitukset toimivat tämänhetkisessä muodossaan hyvin tai jopa erinomaisesti espressona. Suodatinkahviksi tarkoitettu Coffee tuntui suodattimella lähinnä paahdonmakuiselta, kun taas espressona mansikkaisen makealta ja paljon vivahteiukkaammalta. Coffee täytyy saada uuteen testiin vielä hieman tuoreempana.

Tuoreudesta puheen ollen, mikäköhän ihme riivaa melkoisen laadukasta pienpaahtimoa pakkaamaan paahdetut kahvinsa paperipusseihin hapettumaan?

Pysykää kanavalla "lähi"tulevaisuuden postauksia varten:
- Espresson viheliäisyys kotioloissa
- Testiraportti eteläpohjalaisen pienpaahtimo Kaffiinon El Salvador CoE:sta
- Mahlkönig Varion käyttökokemuksia