Tässä muutama pikainen havainto viimeisten viikkojen kahvikokemuksista. Suodatinkahvit on poikkeuksetta tehty Harvio V60:lla tähtäillen 2 min 30 s tiputteluun esiuuttoineen niin, että kahvia on 6 g jokaista vesidesiä kohti.

Square Milelta saapui brasilialaista Capao Chapada Diamantinaa, etiopian Yirgacheffe Fully Washedia ja espressokäyttöön Colonia San Juania. Capao oli erityisesti ensimmäisenä päivänä huikaisevan vaniljainen ja suklainen ja koko ajan äärimmäisen makea. Pussin avaamisen jälkeen vaniljaiset aromit tosin katosivat alle päivässä, mutta kahvi säilyi silti erinomaisen makuisena yhtä kaikki. Paahtimon luonnehdinta "Snickers in a cup" oli minunkin mielestäni sangen osuva.

Colonia San Juan antoikin sitten oikein kunnon haasteen. En tiedä, mikä oli pielessä kun en meinannut saada kahvia kohdalleen mitenkään päin. Otin lähtökohdaksi Square Milen sivuilta löytyneen ohjeen käyttää n. 20 g kahvia tuplaa kohti ja valutella 28-30 sekuntia niin, että kupissa on 30 g juomaa. Lopputulokset tuntuivat samanaikaisesti harvailta ja happamilta, eikä kinuskisista, vaniljaisista ja suklaisista mauista ollut havaintoa. Annostusta pienentämällä päästiin siedettäviin lopputuloksiin, muistelisin myös lyhentäneeni uuttoaikaa. Ei vain yksinkertaisesti tärpännyt, lieneekö sitten syynä oma taidonpuute, koneen kyvyttömyys antaa tämän kahvin tarvitsemaa uuttolämpötilaa vai mikä. Paitsi sitten aivan viimeinen shotti, jonka tein koko lailla umpimähkään ilman vaakaa: Yhtäkkiä kaikki oli kohdallaan. Sen kerran kun muuttujista ei ollut mitään havaintoa ja pussiin ei jäänyt yhtään papua, espressoni oli täysin kohdallaan ja aika lailla paahtimon makukuvauksen mukainen. Luultavasti säädöt olivat aika lähellä noita viitteellisiä, kahvia ehkä hieman vähemmän kuin se noin 20 grammaa.

Viimeisenä Square Milen kahveista kokeiltiin Yirgacheffea - niin kotona Variolla jauhaen kuin matkoilla käsimyllyn ja mittakauhan avulla. Kahvi oli koko ajan suutuntumaltaan mehumainen ja erittäin makea. Välillä anonyymin käsimyllyni kanssa karvaat maut dominoivat jälkimakua hivenen liikaa, mutta ongelmasta päästiin hieman karkeammalla jauhatuksella. Ensimmäisenä päivänä kahvi oli tulvillaan bergamotin aromia ja kardemummaa. Samoin kuin Capaon vaniljaisuuden kanssa kävi, nämä hienot aromit kuitenkin siirtyivät taka-alalle tai hävisivät kokonaan vuorokauden kuluttua pussin avaamisesta. Viimeiseen asti kahvi kuitenkin maistui erittäin hyvälle. Tämän, kuin myös Capaon, pariin täytyy tulevaisuudessa kyllä palata.

Nyt ponnistuksessa on ollut Turun kahvipaahtimon El Salvador tummapaahtoisena. Ensimmäisissä testeissä Hariolla tuntui lähinnä jonkinlainen tumman paahdon ominaismaku. Makeuttakin löytyi, ja pikku hiljaa vilauksia esimerkiksi sellaisista aromeista kuin appelsiini/appelsiininkuori, tumma suklaa ja erityisesti kotona Mahlkönig Variolla jauhettaessa mausteisuutta: kanelia ja aavistus kardemummaa. Päätin testata kahvia myös espressona, ja hyvä että lähdin sille tielle. Otin lähtökohdaksi 18 gramman annostuksen ja hiukkasen lyhyemmän uuttoajan, koska viime aikoina on tuntunut siltä, että nopeampi uutto on korostanut minun keittiössäni  kirkkaita, hedelmämehumaisia makuja espressossa. Suosikkivedot ovat olleet sellaista 18 g kahvia, 23 s uutto ja 34 g kahvijuomaa -tyyppistä osastoa. (Kokeilin ihan hyvällä menestyksellä myös ristrettoa: 18 g, 35 s, 24 g valmista juomaa, mutta tämä hivenen pidempi kahvi ja nopeampi uutto maistuu minusta paremmalta) Mausta ja tuoksusta on löytynyt karvasmantelia ja kirsikkaa, suutuntuma on ollut kirkas ja erittäin makea). Creman väri on hyvin tumma punaruskea ja vastauutettuna kahvi tuoksuu "puhtaalta" ja hivenen mausteiselta. Hauskaa muuten, että joidenkin kahvien kanssa espresso vain lähtee toimimaan kun taas toisien kanssa tarvitaan 350 gramman pussin verran härväämistä ja lopun onnenkantamoinen. Suosittelen lämpimästi tätä kahvia Single Origin -espressoksi.

Seuraavana on vuorossa Joonan kisakahviksi Turussa paahdettua Yirgacheffea, eli paluu keväisen suosikin pariin. Luultavasti puolen kilon pussi nautitaan aika lailla puoliksi suodatinkahvina ja puoliksi espressona.

Pitäisiköhän muuten tohtia valmistaa näin alkavan hellejakson kunniaksi jääpaloja ja testata japanilaistyylistä jääkahvia (noin puolet suodatusvedestä korvataan jääpaloilla, joiden päälle vahva suodatinkahvi valutetaan) jostakin erityisen makeasta pavusta?